534 beoordelingen
5/5

Scenario’s waar verkopers hun hoofd (onnodig) over breken

853x bekeken
Een eerste huis kopen als starter

Je hebt een koper voor je huis gevonden en bent mondeling al een verkoopprijs overeengekomen. Maar dan komt er iemand met een nóg beter bod. Wat kun en mag je nu doen? We vroegen het aan een paar makelaars.

Denk je je huis goed te hebben verkocht, meldt zich ineens een bieder die bereid is nóg meer te betalen. Dat klinkt als goed nieuws, maar levert ook stress op. Niet alleen bij de oorspronkelijke bieder – die de champagne al bijna had geopend – maar ook bij de verkoper.Bekijk wat verschillende makelaars hierover zeggen in deze video:

 

 

Nergens aan vast zonder handtekening

‘Mensen bellen soms echt aan bij verkopers thuis en zeggen dan: ik bied € 10.000 meer dan het bod dat je net hebt geaccepteerd,’ zegt Linda van Ooijen Knook van Anke Bodewes Makelaardij in Schiedam. Wat dan?Zolang je nog niets hebt getekend, mag je als verkoper nog op een ander bod ingaan. ‘Sterker nog, het kan zijn dat we zelfs de conceptkoopakte al hebben opgemaakt en eigenlijk op het punt staan om morgenochtend 9.00 uur te gaan tekenen,’ zegt Mark Renkema van Mark Renkema Makelaardij in Utrecht.

Laatste poging

Als er op het allerlaatste moment nog een bod binnenkomt, is de makelaar verplicht dit aan de verkoper door te geven,’ legt Jerom Meester van Hallie & Van Klooster Makelaardij uit. Hij heeft dit zelf weleens meegemaakt. ‘Ik heb er toen voor gekozen om beide partijen nog één uiterste poging te geven.’‘Het kan zijn dat een partij dan alsnog afhaakt’, zegt Renkema. Leuk is dat niet, vindt hij, maar het is wel de meest eerlijke en transparante aanpak.

Emotionele keuze

Ethisch en emotioneel voelt het misschien niet goed om alsnog met een andere bieder in zee te gaan, zegt Van Ooijen Knook. ‘Maar als er een veel hoger bod op tafel ligt, ga je die afweging toch wel maken.’ Volgens Renkema hangt het vaak af van wat iemands principes zijn. ‘Er zijn genoeg mensen die zeggen: ik heb mijn woord gegeven, dan is dit ook wat het is.’

 

Bron: Funda

Toch een aankoopmakelaar inschakelen?

Scroll naar boven