534 beoordelingen
5/5

WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET KOPEN VAN EEN HUIS?

807X bekeken
aankoopmakelaar zwolle

Waarop moet je letten bij het bezichtigen van een huis?

Tijdens de bezichtiging van een huis wil je zoveel mogelijk informatie verzamelen. Niet alleen de sfeer proeven, maar ook de staat van het huis in je opnemen. Met deze checklist kom jij goed beslagen ten ijs.

Waar moet je op letten als je voor het eerst een huis gaat bezichtigen? Deze checklist helpt je om in korte tijd de belangrijkste plus- en minpunten van een huis in kaart te brengen.

Hoe ziet de omgeving van het huis eruit?

  • Plan wat tijd in vóór de bezichtiging om de omgeving van het huis te verkennen. Zien de brandpaden, de ruimte rondom het huis en gemeenschappelijke ruimtes er verzorgd uit?
  • Loop een rondje door de wijk: hoe groot is de afstand naar de dichtstbijzijnde voorzieningen?

Zijn de installaties in goede conditie?

  • Hebben grootverbruikers van stroom, zoals de wasmachine, droger, kookplaat en oven, een eigen groep? Dit voorkomt overbelasting wanneer je ze tegelijk gebruikt.
  • Heeft de meterkast voldoende aardlekschakelaars en zijn deze geaard? Er mogen maximaal vier groepen per aardlekschakelaar aangesloten zijn.
  • Is er vloerverwarming? Check of deze een verdeler heeft en of er geen oude zwarte (tyleen) slangen aan verbonden zitten. Dit type slang is gevoelig voor lekkages en verwering ervan kan schade toebrengen aan de cv-ketel.
  • Vraag wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is en of deze jaarlijks is onderhouden. Cv-ketels hebben een gemiddelde levensduur van vijftien à achttien jaar.
  • Vraag ook hoe vaak de cv-ketel moet worden bijgevuld. Als dit meer dan een keer per jaar is, kan dat duiden op een lekkage.

Hoe is de bouwkundige staat van het huis?

  • Zie je scheuren in het huis op plekken waar je ze niet verwacht? Krimpscheurtjes in het stucwerk komen vaak voor en zijn meestal onschuldig. Grote scheuren die ook dwars door bakstenen lopen, hebben aanvullend onderzoek nodig.
  • Zie je optrekkend vocht en/of schimmelplekken op de muren?
  • Klemmen de deuren of zit er houtrot in de kozijnen?

Is het antwoord op de meeste van deze vragen ‘ja’? Overweeg dan zeker om een bouwkundige keuring uit te laten voeren als de bezichtiging een vervolg krijgt.

Welke energiekosten kun je verwachten?

  • Vraag welk energielabel het huis heeft. Dit hoort in de verkoopadvertentie te staan, behalve bij bijvoorbeeld monumentale panden. Ontdek wat de letter van een energielabel zegt over het energieverbruik en de kosten.
  • Is de cv-ketel in eigendom of gehuurd of is er sprake van stadsverwarming? Het is interessant om te weten wat het gemiddelde verbruik aan gas of warmte over de afgelopen jaren was. Zo weet je wat je ongeveer aan energiekosten kunt verwachten. Let op: grootverbruikers zoals een gashaard of airco kunnen een vertekend beeld geven van het verbruik.

Welke voorwaarden stelt de verkoper?

  • Vraag de makelaar naar de gewenste opleverdatum van de verkoper. En of er nog andere voorwaarden zijn die de verkoper belangrijk vindt. Hoe meer je aan zijn of haar wensen tegemoet kunt komen, hoe meer kans je maakt op de woning.
  • Check welke goederen de verkoper wil achterlaten in het huis of ter overname aanbiedt, zoals gordijnen, een zonnescherm, een (losstaande) Amerikaanse koelkast, et cetera. Deze staan vaak vermeld op de lijst van zaken, die je kunt opvragen bij de verkoopmakelaar.

een aankoopmakelaar inschakelen?

Scroll naar boven