534 beoordelingen
5/5

tips om snel energie en geld te besparen

853x bekeken
energie besparende tips voor je huis

8 tips om snel en goedkoop energie te besparen

Bij energiezuinig wonen wordt vaak gedacht aan een keuze tussen comfort en kosten, maar dat is niet noodzakelijkerwijs het geval. Het milieu vaart er wel bij en je portemonnee bespaart op de lange termijn! Van kleine tot grotere stappen, er zijn eenvoudige manieren om zowel binnen als buiten je huis energiebesparende veranderingen aan te brengen: van het updaten van huishoudelijke apparaten tot het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen – het is nog nooit zo eenvoudig (of goedkoper!) geweest als nu om vandaag nog te beginnen met besparen op de energierekening.

Tips voor in huis

 

1. Gebruik de lampen op een slimme manier

Met een paar kleine veranderingen kun je grote gevolgen hebben voor het energieverbruik van je huis. Het inbouwen van LED-verlichting is een effectieve manier om 85% elektriciteit te besparen in vergelijking met traditionele gloeilampen, en fluorescentie- of energiebesparende opties zorgen ook voor extra besparingen. Zorg ervoor dat het licht wordt uitgedaan als je een kamer verlaat (1 op de 10 Nederlanders doet dat niet) en gebruik kleinere lampen in plaats van grote voor maximale efficiëntie!

2. Voorkom sluipgebruik

Miljoenen apparaten in heel Europa gebruiken elk jaar onnodig elektriciteit, wat neerkomt op een alarmerende 450 kilowattuur per apparaat – gelijk aan een groot plasmascherm dat 12 maanden achtereen brandt! Dit onverwachte sluipverbruik loopt snel op en kost huishoudens jaarlijks meer dan 100 euro. Bespaar tot 75% op je energiekosten met een paar eenvoudige stappen. Apparaten uitzetten als je ze niet gebruikt ligt voor de hand, maar voor nog meer besparingen kun je investeren in stekkerdozen; daarmee kun je meerdere apparaten tegelijk uitzetten zonder telkens de stekker eruit te hoeven trekken! Met slimme stekkerdozen, ook wel “master-slave” modellen genoemd, kun je flink besparen op je energierekening. Deze intelligente apparaten activeren en deactiveren automatisch gekoppelde apparaten.

3. Gebruik een slimme thermostaat

Het installeren van een slimme thermostaat in je huis levert niet alleen een energiebesparing op van €150 per jaar, maar geeft je ook het gemak en de controle om het comfort op peil te houden zonder voortdurend de temperatuur te hoeven aanpassen. Door instellingen te programmeren voor als er niemand thuis is of als het bedtijd is, helpt deze geavanceerde gadget je te besparen op de gasrekening door de verwarming automatisch uit te schakelen tijdens de niet-piekuren – dus nooit meer zorgen dat je het vergeet! 

4. Gebruik energiezuinige apparaten

Gebruik je thuis nog steeds verouderde technologie? Het is tijd om te upgraden en met de tijd mee te gaan! Investeren in moderne elektrische apparaten is niet alleen handig, maar ook energiezuiniger. Volgens eerdere studies kan een gemiddeld huishouden €280 per jaar op zijn elektriciteitsrekening besparen door oud witgoed – zoals diepvriezers, wasmachines, vaatwassers en drogers – in te ruilen voor nieuwere modellen met een hoger energielabel. Dus waarom je geld in de gootsteen laten verdwijnen als je zo eenvoudig kunt besparen? 

5. Let op je warm water verbruik

Waterverwarming is een van de grootste verbruikers van energie, maar gelukkig is er een eenvoudige oplossing! In een doorsnee huis komt 80% van het warmwaterverbruik van douches. Om ervoor te zorgen dat je niet alles verspilt – beperk je tijd onder de douche tot niet meer dan 5 minuten per sessie en bespaar veel: 15 duizend liter per jaar en tot €60 per jaar als je overschakelt van een gemiddelde douche van 9 minuten!

6. Kies voor een andere energieleverancier

In 2018 maakte de Nederlandse consument een collectieve verschuiving naar groene energie – 1,4 miljoen mensen stapten over naar een milieuvriendelijke energieleverancier! Bewustzijn en bewustzijn rond het belang van meer duurzame bronnen neemt duidelijk toe; deze opwaartse trend geeft aan dat hernieuwbare bronnen centraal staan voor veel huishoudens in heel Nederland.

7. Isoleren!

Moeite om je huis warm te houden? Je bent niet alleen. Verdubbel de isolatie en bespaar energie – investeer in professionele vloer-, muur-, of dakisolatie voor de lange termijn; controleer dan rond deuren en ramen op eventuele luchtlekken die snel gedicht kunnen worden met tochtstrips of kit – een eenvoudig doe-het-zelf project dat je zeker een warmer gevoel zal geven! Laat de kou niet je huis binnensluipen! Voorkom warmteverlies en houd jezelf warm door te investeren in isolatie. Isolatieopties variëren van vloeren, muren, glas en meer – zodat je zelf kunt bepalen waar de warmte blijft en waar de kou niet blijft hangen. Hoewel het aanvankelijk duur is, zal het zichzelf binnen een paar jaar van energiebesparing hebben terugbetaald; zodat je je het hele jaar door behaaglijk kunt voelen zonder spijt van je investering!

8. Gebruik zonne-energie

Genereer je eigen elektriciteit en warm water met de kracht van zonne-energie! Door PV-panelen op het dak te installeren krijg je toegang tot een hernieuwbare energiebron, plus dat het overschot kan worden teruggeleverd aan het net. Bovendien is investeren in deze technologie nog aantrekkelijker omdat het gesubsidieerd wordt – profiteer ervan nu het nog kan! Niet alleen dat, maar het gebruik van zonne-energie betekent ook dat warm tapwater of verwarming voor radiatoren of vloersystemen allemaal mogelijk zijn.

Scroll naar boven