534 beoordelingen
5/5

Een eerste huis kopen als starter - lees hier onze 7 tips

853x bekeken
Een eerste huis kopen als starter

Een eerste huis kopen als starter

Bij het kopen van een huis komt veel kijken, zeker als starter op de woningmarkt.

Het kopen van een eerste huis kan spannend zijn, met veel elementen om rekening mee te houden. Van hypotheken en onderhandelingen tot makelaars en notarissen – er komt vanalles op je af! Om je ervaring met het kopen van een huis zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben we de ultieme startersgids samengesteld vol essentiële kennis die je nodig hebt bij het kopen van dat droomhuis.

Kopen of huren? Een huis bezitten is meestal de verstandigste keuze, omdat je zo vermogen kunt opbouwen en financiële stabiliteit op de lange termijn krijgt. Maar als je inkomen of toekomstplannen onzeker zijn, kan huren geschikter zijn omdat het meer flexibiliteit biedt op kortere termijn. Welke weg het beste bij je levensstijl past, moet je altijd in overweging nemen bij het nemen van deze belangrijke beslissing!

Heb ik een aankoopmakelaar nodig? Het kopen van een eerste huis kan een intimiderend proces zijn, met uitgebreide onderzoeksverplichtingen, wettelijke overeenkomsten en inspecties om rekening mee te houden. Daarom is het voor kopers verstandig om de hulp in te roepen van een ervaren aankoopmakelaar, die het hele aankooptraject van begin tot eind in goede banen leidt – waardoor je een zorg minder hebt, zodat je je kunt concentreren op het vinden van je droomhuis!

Kan ik een eigen huis kopen zonder eigen geld? Als je je zinnen hebt gezet op het bezitten van je eerste huis, maar niet genoeg geld hebt om het te realiseren, maak je dan geen zorgen – het kan nog steeds lukken. Het verkrijgen van een lening van je ouders of het afsluiten van een extra lening naast de hypotheek kan helpen eventuele gaten te overbruggen en ervoor zorgen dat kosten als notariskosten en taxaties gedekt zijn. Wie gebruik maakt van leningen van familieleden moet weten dat tot € 100K in aanmerking komt voor belastingvrijstelling als het gaat om aankoop-, renovatie- of verbeteringskosten! Tenslotte kunnen nog hogere bedragen beschikbaar komen als onderdeel van een extra hypotheekovereenkomst, indien deze geschikt worden geacht op basis van inkomensgegevens…

Welke kosten heb ik nog meer als ik een starterswoning koop? Bij het kopen van een huis denken veel potentiële kopers niet na over de financiële verplichtingen die ermee gepaard gaan. Hoewel sommige op zichzelf onbeduidend lijken, lopen de koperskosten vaak op tot 6% van de waarde van je huis en omvatten ze verschillende posten zoals makelaars- en notariskosten, overdrachtsbelasting en advies/bemiddelingskosten. Bovendien eisen geldschieters meestal een taxatierapport van gecertificeerde taxateurs om de werkelijke waarde van elke toekomstige woning vast te stellen.

Hoe gaat een bezichtiging in z’n werk? Het is tijd om de sprong te wagen en dat huis te bezichtigen waar je je oog op hebt laten vallen! Om je voor te bereiden op een succesvolle bezichtiging regel je een afspraak met de makelaar. Of je nu een contactformulier invult of ze belt – het is heel eenvoudig te doen via Funda. Zorg ervoor dat je voldoende voorbereid bent, maak een lijst van vragen die je wilt stellen, bekijk van te voren de vragenlijst en lijst van zaken en doe onderzoek naar de buurt.

Het is tijd om een kijkje te nemen in je toekomstige huis! Vanaf het moment dat je de straat opdraait, observeer je alles om je heen en neem je alles in je op. Voelt deze buurt als een plek waar je zou kunnen wonen? Als je bij je toekomstige huis aankomt, bel dan zo nodig aan; de kans is groot dat een de verkoopmakelaar op je komst wacht en klaar staat om precies te laten zien wat deze plek zo bijzonder maakt. Een bezichtiging zou ongeveer dertig minuten moeten duren. Tijdens de bezichtiging vertelt de makelaar je alles over de woning. Vindt je het prettig om iemand mee te nemen? Dat is geen enkel probleem. Beter nog, neem ook een aankoopmakelaar mee!

Bij het bekijken van een woning is het belangrijk om de juiste vragen te stellen. Zorg ervoor dat je informeert naar hoe lang de verkopers al in het huis wonen en waarom ze verkopen, en wanneer er voor het laatst onderhoud is gepleegd, zoals schilderen of andere updates. Bovendien kan het nuttig zijn om uit te zoeken wat voor soort gemeenschap hier woont: gezinnen? Jonge stellen? Ouderen? Informeer bij de makelaar wanneer deze woning precies beschikbaar komt voor sleuteloverdracht, zodat je weet wanneer je de woning kunt betrekken. 

Aankoopmakelaar zwolle

Hoe werkt het bieden op een huis? Als je je droomhuis op het oog hebt, is dit het moment om een openingsbod uit te brengen. Maar het bepalen van het bedrag van dat bod kan lastig zijn – dus doe zoveel mogelijk onderzoek. Is het een populaire buurt? Zijn er veel belangstellenden? Waar zijn andere huizen in de buurt voor verkocht? Beoordeel ook of dit huis aan al je woonwensen voldoet; als dat zo is en het staat al enige tijd te koop, dan heb je meer speelruimte bij het uitbrengen van een eerste bod!

Als het goed is weet je inmiddels al wat je financiële mogelijkheden zijn. Je hypotheekadviseur heeft je geadviseerd wat je mogelijkheden zijn. Hou hier dus rekening mee tijdens een onderhandeling!

Met een ideale prijsrange tussen je openingsbod en je maximumbedrag kun je een goede basis leggen tijdens de onderhandelingen. Je optimale doel is dat de verkoper jouw openings bod accepteert, maar in de meeste gevallen is dat niet haalbaar. Wanneer je een tegenvoorstel krijgt is het belangrijk om na te gaan hoe ver je wilt gaan. Ga je je bod iets verhogen? Of geef je gelijk je uiterste bod?

Op basis van jouw (openings)bod kunnen de volgende reacties komen:

– Je bod wordt geaccepteerd. Gefeliciteerd, de volgende stap is het ondertekenen van de koopovereenkomst. Ook moet je nu nog een aantal zaken regelen voor de koop definitief is.

– Je bod wordt afgekeurd. Helaas. Bepaal of je nog een nieuw (hoger) bod wilt uitbrengen of dat je verder gaat zoeken.

– Je ontvangt een tegenvoorstel. Ga akkoord of breng een nieuw voorstel uit waarbij je jouw ideale prijs en maximale prijs in gedachten houdt. Vanaf het moment dat je een tegenvoorstel ontvangt, ben je in onderhandeling. 

Niets staat vast zonder een ondertekende koopakte – beide partijen hebben de mogelijkheid om zich terug te trekken totdat die handtekeningen op papier staan. Als onderhandelen je ongemakkelijk maakt, overweeg dan om een ervaren aankoopmakelaar in te schakelen die alle aspecten van je transactie van begin tot eind kan afhandelen. Een aankoopmakelaar weet ook als geen ander wat een goede prijs is voor het huis wat je wilt kopen en kan je veel geld besparen.

 

En als laatste tip: Kijk of je recht hebt op een starterslening

Wil je een huis kopen van bijvoorbeeld € 325.000, maar is je maximale hypotheek € 275.000? Met een starterslening via de gemeente kun je het ontbrekende bedrag tegen gunstige voorwaarden lenen. Je betaalt de eerste drie jaren geen rente en aflossing en mag altijd boetevrij aflossen.

Voordelen starterslening:

  • Je hebt meer financiële ruimte om te kopen.
  • De eerste drie jaar heb je nog geen extra maandlasten.
  • Je mag altijd boetevrij aflossen.
  • Je hebt recht op hypotheekrenteaftrek.

Nadelen starterslening:

  • De rente die je na drie jaar betaalt, is hoger dan de hypotheekrente en niet aftrekbaar van de belasting. Over de hele looptijd ben je dus duurder uit.
  • Je kunt hiermee geen huis kopen boven de NHG-grens.

Wil je gebruikmaken van een starterslening, check dan bij je hypotheekadviseur of op svn.nl of jouw gemeente deze regeling aanbiedt en of je ervoor in aanmerking komt. Gemeenten hanteren hiervoor hun eigen voorwaarden. Een starterslening aanvragen doe je ook via deze website. Je hypotheekadviseur kan je ook hierbij helpen.

Toch een aankoopmakelaar inschakelen?

Scroll naar boven